Thuis of ziekenhuis

Als gezonde zwangere mag je zelf beslissen waar je onder onze begeleiding wilt gaan bevallen: thuis of poliklinisch in een van de omliggende ziekenhuizen in Assen, Zwolle, Hardenberg of Emmen.
De keuze die jullie maken is een persoonlijke keuze. Je bevalt het beste op een plek waar jullie je prettig en veilig voelen. Jullie kunnen tijdens de zwangerschap de voorkeur aan ons doorgeven, maar dit mag altijd nog gewijzigd worden. Je mag zelfs tijdens de bevalling, als de situatie het toelaat, nog aangeven of je thuis wilt blijven of liever voor een poliklinische bevalling gaat.
Mocht er tijdens de bevalling verhoogde risico’s ontstaan of als je bijvoorbeeld pijnstilling wil, dan zullen we je veelal moeten overdragen aan de gynaecoloog.

Thuis bevallen

Thuis bevallen is in Nederland goed geregeld met duidelijke onderlinge afspraken met gynaecologen, kinderartsen en ambulance personeel. Dit betekent wel dat thuis bevallen alleen mogelijk is als de zwangerschap en bevalling goed verlopen. Mocht er iets gebeuren waardoor gezondheidsrisico’s ontstaan, dan zal meestal de gynaecoloog de zorg van ons zal overnemen.

Bij een thuisbevalling neem je contact op met ons als de bevalling begonnen is (bellen tijdens de bevalling). Indien nodig komen wij direct naar je toe of we spreken af wanneer één van ons langs komt. Zodra het nodig is blijven wij bij jullie. Wij bellen dan ook de kraamverzorgende om ons te helpen bij de bevalling en zetten alle spullen klaar. Tijdens de bevalling hebben wij, naast onze spullen die we nodig hebben bij een gewone bevalling, ook medicijnen bij ons (om bijvoorbeeld hevig bloedverlies tegen te gaan) en zuurstof (om zo nodig de baby te kunnen beademen).

Als onverwacht de bevalling tegen zit nemen wij contact op met de gynaecoloog. Je gaat dan met eigen vervoer of met een ambulance naar het ziekenhuis. Wij zullen dan met je mee gaan om de situatie nog eens persoonlijk over te dragen aan de gynaecoloog.

Om tilproblemen in acute situaties te voorkomen willen wij graag dat je op de begane grond of de eerste verdieping bevalt. Wonen jullie in een flat op de tweede verdieping of hoger, dan moet er een lift zijn waar een brancard in kan. Vrouwen met overgewicht (BMI boven 30) vragen we om op de begane grond of poliklinisch in het ziekenhuis te bevallen. Heb je een BMI van meer dan 35, dan is thuisbevallen helaas niet mogelijk en zullen wij je begeleiden tijdens een poliklinische bevalling.
Als je op een tweepersoonsbed bevalt, vragen wij je om op de rechterkant van het bed te gaan liggen (vanuit de rugligging gezien). Het bed moet een hoogte hebben van minimaal 70-80 centimeter.
Bij Klaarzetten zie je wat je verder in huis moet hebben en klaar kan zetten voor een thuisbevalling.

Poliklinisch bevallen (zonder medische indicatie)

Wij begeleiden je natuurlijk ook als jullie ervoor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen.
Bij een ziekenhuisbevalling op eigen verzoek (dus zonder medische reden) huur je als het ware een verloskamer in het ziekenhuis. Het is afhankelijk van je verzekering hoeveel jezelf moet bijdragen.

Als de bevalling is begonnen neem je contact met ons op (bellen tijdens de bevalling). Meestal komen wij eerst bij je thuis langs om te bekijken hoe de bevalling tot dan toe gaat. Als de weeën en de ontsluiting goed doorzetten gaan we samen naar het ziekenhuis. Het eerste stuk van de bevalling doe je dus thuis. Houd er dus ook rekening mee dat je met (hevige) weeën in de auto zit richting ziekenhuis.

In het ziekenhuis assisteert een kraamverzorgster (afhankelijk van je kraamzorgorganisatie) of verpleegkundige ons bij de bevalling. Als de bevalling goed is verlopen en jij en de baby in goede conditie verkeren ga je ongeveer 2 uur na de bevalling met eigen vervoer weer naar huis. Je belt dan zelf de kraamverzorgende. Als je ’s avonds of ’s nachts bevalt kan je eventueel blijven tot de ochtend. De kraamverzorgende zal (ook ’s nachts) bij jullie thuis komen om jullie daar verder te helpen.

Poliklinsch bevallen met medische indicatie

Naast het poliklinische bevallen op eigen verzoek kan het ook zijn dat wij als verloskundigen jullie adviseren om dit te doen. Je bevalt dan alsnog onder onze begeleiding, maar meteen medische reden in het ziekenhuis. Dit is bijvoorbeeld als je een BMI hoger dan 35 hebt of als je tijdens een eerdere bevalling problemen hebt gehad. We zullen dit dan al vroeg in de zwangerschap met jullie bespreken.

Klinische bevallen

Soms weten we vooraf al dat de bevalling onder begeleiding van een gynaecoloog plaats moet vinden. Dit kan als je bijvoorbeeld ooit een keizersnede of bloedtransfusie hebt gehad bij een bevalling. De gynaecoloog zal dan na 36 weken zwangerschap de zorg ook van ons overnemen.

  • Locaties

    • De praktijklocatie ‘De Vos van Steenwijklaan’

      De Vos van Steenwijklaan 34
      7902 NS Hoogeveen

    • Spreekuurlocatie Hollandscheveld

      Het Hoekje 43
      7913 BB Hollandscheveld

    • Spreekuurlocatie Zuidwolde

      Wolderhuus
      Zuideresweg 1a
      7921 JC Zuidwolde

    • Telefonisch spreekuur

      Maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 12:30 uur.
      0528-217101

    Ons werkgebied

    Wij verlenen verloskundige zorg in Hoogeveen en de omliggende dorpen Nieuw-Balinge, Tiendeveen, Nieuweroord, Nieuwlande, Geesbrug, Elim, Hollandscheveld, Noordscheschut, Alteveer, Kerkenveld, Zuidwolde, Ruinen, Echten, Fluitenberg, Pesse en Stuifzand.