* verplichte velden
Een miskraam is een niet intacte zwangerschap of een spontane afbreking van de zwangerschap die minder dan 16 weken oud is. De medische term voor is miskraam is spontane abortus.
Een miskraam komt helaas veel voor, maar het is ook iets natuurlijks. Het komt bij ten minste één op de tien zwangerschappen voor. In de meeste gevallen is het een stoornis in de aanleg van de zwangerschap en kan je er zelf niets aan doen. Vermoed je dat je een miskraam hebt, doordat je de onderstaande symptomen herkent, bel ons dan op het spoednummer.
Een miskraam gaat vaak gepaard met helderrood vaginaal bloedverlies en menstruatieachtige krampen. De pijn en het bloedverlies nemen geleidelijk toe en vaak verlies je met het bloedverlies ook het zwangerschapsweefsel. Het bloedverlies zal daarna geleidelijk afnemen.
Tegen de pijn mag je altijd paracetamol nemen. Is de pijn of het bloedverlies te hevig of houdt het lang aan, neem dan contact met ons op. Maar niet altijd zijn de klachten even duidelijk, het kan zijn dat er geen foetale hartactie wordt gevonden tijdens de echo, zonder dat je bloedverlies of krampen hebt gehad.
Als op de echo is gebleken dat er geen foetale hartactie meer is en de baarmoeder is nog niet (helemaal) leeg, dan zijn er een aantal behandelingen mogelijk.
Meestal zal je lichaam zelf het zwangerschapsweefsel binnen een aantal dagen afstoten. Op deze manier geef je je lichaam de kans om het zelf op te lossen zonder te forceren. Wanneer je liever niet af wilt wachten zijn er twee mogelijkheden, Misoprostol en curettage. Deze behandelingen gebeuren onder begeleiding van de gynaecoloog.
De gynaecoloog kan in overleg met jou een medicijn voorschrijven dat het afstoten van het weefsel kan opwekken. In principe kan dit medicijn zelf thuis worden toegediend. Het kan zijn dat de baarmoeder na het gebruik van dit medicijn nog niet helemaal leeg is, een curettage kan dan alsnog nodig zijn.
De gynaecoloog verwijdert hierbij met een dun buisje het zwangerschapsweefsel uit de baarmoeder. Dit gebeurt onder algehele narcose, maar meestal kan je dezelfde dag weer naar huis. Het bloedverlies stopt meestal een week na de curettage.
De emotionele verwerking zal de nodige tijd vragen. Dit is sterk afhankelijk van de eigen situatie en verloopt daardoor bij iedereen weer anders. Aarzel niet om ons te bellen om hierover te praten.
Na een spontane miskraam kan je gerust weer snel zwanger worden. Het afwachten van de menstruatie is medisch gezien niet noodzakelijk. Bij een volgende zwangerschap is de kans op een miskraam niet toegenomen. Dit betekent dat een volgende zwangerschap dus meestal wel zal lukken, maar dat een nieuwe miskraam daarbij niet is uitgesloten.
Wanneer je driemaal achtereen een miskraam hebt gehad, zullen wij je doorverwijzen naar de gynaecoloog en is nader onderzoek mogelijk.
In de Folderbibliotheek vind je een folder met meer informatie over miskramen.