Gezonde leefstijl

Tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode heb je niet alleen de verantwoordelijkheid over je eigen gezondheid, maar ook de gezondheid van je ongeboren kindje is afhankelijk van jouw leefstijlkeuzes. Gelukkig is een enorme aanpassing niet nodig. Als je gezond en gevarieerd eet, niet rookt, geen alcohol drinkt en lekker blijft bewegen dan ben je al een heel eind. Tijdens de intake bij ons kunnen we je inplannen voor een afspraak bij onze leefstijlconsulent. Zij zal met jullie bespreken hoe jullie leefstijl is en wat er mogelijk te verbeteren is, zodat de baby zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen in je baarmoeder. De folder ‘Zwanger!’ met informatie over een gezonde leefstijl zullen we je tijdens de eerste controle meegeven en kan je ook vinden in de Folderbibliotheek.
Hieronder staan de belangrijkste aandachtspunten voor een gezonde leefstijl tijdens je zwangerschap benoemd.

Eet gevarieerd. Het is niet nodig om voor twee te eten. Je hebt wel meer energie nodig, omdat je zwangerschap meer energie kost, maar omdat je ook minder beweegt wordt dit op die manier gecompenseerd. In de app ZwangerHap van het voedingscentrum kan je heel eenvoudig opzoeken wat het advies is over allerlei voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap.
Let in ieder geval op het volgende.

Alcohol
Wanneer je alcohol drinkt tijdens je zwangerschap, dan kan dit al bij kleine hoeveelheden schade toebrengen aan je ongeboren kind. Dit kan zelfs leiden tot het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS), meer informatie over dit syndroom is te vinden op www.fasstichting.nl. Omdat niet aan te geven is welke hoeveelheid alcohol tijdens de zwangerschap nog veilig, wordt elke hoeveelheid van het drinken van alcohol afgeraden. Dit geldt ook voor alcoholgebruik tijdens de borstvoedingsperiode.

Cafeïne
Het is geen probleem om met mate dranken met cafeïne te drinken tijdens je zwangerschap. Beperk dit wel tot 1 à 2 koppen koffie, 1 klein blikje energiedrank of 3 koppen (zwarte of groene) thee per dag.

Foliumzuur
Om de kans op een open ruggetje of open schedel te verkleinen is het advies om 4 weken vóór de bevruchting tot de tiende week van je zwangerschap 0,4 gram (400 microgram) foliumzuur per dag te slikken.

Lijnen
Bij vetverbranding komen stoffen vrij die schadelijk kunnen zijn voor je ongeboren baby, daarom is het niet verstandig om te lijnen tijdens je zwangerschap.

Kaas van rauwe melk en niet vers eten
Listeria is een bacterie die schade kan geven aan een ongeboren baby. Deze bacterie zie je vaak wanneer bijvoorbeeld eten te lang bewaard wordt en niet vers is. Daarom is het goed om op een aantal dingen te letten. Eet zo vers mogelijk en bewaar restjes niet langer dan een dag. Eet daarnaast ook geen zachte kazen die gemaakt zijn van rauwe melk (‘au lait cru’). In Nederland zijn bijna alle kazen van gepasteuriseerde melk gemaakt en dan kan je het zonder problemen eten. Controleer altijd even de verpakking hierop. De meeste vis mag je eten, maar zorg er ook hierbij voor dat het vers is en het liefst goed doorbakken. Eet geen vis die vacuümverpakt is, omdat deze manier van verpakken gevoelig is voor de listeria bacterie.

Rauwe eieren
Let op met gerechten die eieren bevatten die rauw of niet volledig gaar zijn, deze kunnen de schadelijke bacterie salmonella bevatten.

Rauw vlees
Omdat rauw vlees de toxoplasma parasiet kan bevatten en deze schadelijk kan zijn voor een ongeboren baby, wordt afgeraden rauw vlees te eten. Eet dus bijvoorbeeld geen rode biefstuk, tartaar, filet americain, rosbief of carpaccio.

Vis
De meeste vis mag je eten, maar zorg er ook hierbij voor dat het vers is en het liefst goed doorbakken. Eet geen vis vacuümverpakt is, omdat deze manier van verpakken gevoelig is voor de listeria bacterie. Beperk ook het eten van roofvissen (zoals zwaardvis, snoekbaars, koningsmakreel en verse tonijn), omdat deze vissen relatief veel kwik bevatten.

Vitamine A
Een te grote hoeveelheid vitamine A kan schadelijk zijn tijdens de zwangerschap. Vitamine A zit met name in grote hoeveelheden in lever(producten) en ander orgaanvlees. Eet daarom maximaal één boterham per dag met een leverproduct (leverworst, paté).

Vitamine D
Voor de ontwikkeling van de botten van je kindje, adviseren we per dag 10 microgram vitamine D te slikken.

Roken
Wij zullen jou en je partner tijdens de intake bij ons vragen of jullie roken en zo ja, hoeveel jullie per dag roken. We zullen samen met jullie op een rij zetten of er bij jullie motivatie is om te stoppen met roken, wat eventuele valkuilen kunnen zijn en we streven er naar een ‘stopdatum’ te plannen. Later in de zwangerschap zullen we er ook nog een aantal keer op terug komen.

Waarom raden we het zo sterk af om te roken tijdens je zwangerschap? Roken tijdens de zwangerschap brengt grote risico’s met zich mee. Dit geldt zowel voor zelf roken als voor het meeroken met anderen. Tabak bevat schadelijke stoffen die zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta (moederkoek). Omdat er daardoor minder voedingstoffen en zuurstof naar de baby gaan, groeit en ontwikkelt de baby zich minder goed. Daardoor worden baby’s van rokende moeders vaker te vroeg geboren, vaak in combinatie met een groeiachterstand. Ook verhoogt roken tijdens de zwangerschap het risico op een miskraam, een te laag liggende placenta met mogelijk bloedingen tot gevolg en een loslatende placenta. Na de geboorte hebben kinderen van rokende moeders meer kans op wiegendood, luchtweginfecties, astma en middenoorontsteking.

Drugs
Ook zullen we vragen naar drugsgebruik tijdens of voor de zwangerschap. Elke vorm van drugs wordt tijdens de zwangerschap of borstvoedingsperiode afgeraden, het kan erg schadelijk zijn voor je ongeboren baby en de baby kan als het geboren is ontwenningsverschijnselen krijgen.

Bij ‘Eten en drinken’ wordt ook al gesproken over de mogelijke schadelijke gevolgen van de toxoplasmose parasiet in rauw vlees. Deze parasiet kan ook in ontlasting van katten voorkomen. Om die reden wordt aangeraden om tijdens je zwangerschap de kattenbak niet te verschonen en om in de tuin te werken met handschoenen aan.

Waterpokken
Zo’n 90% van alle in Nederland geboren volwassenen is immuun voor het waterpokkenvirus. Immuun betekent dan dat je de ziekte ooit hebt doorgemaakt, en niet nogmaals besmet kan raken. Weet je niet zeker of je ooit waterpokken hebt gehad vermijd dan contact met besmette personen en neem contact op met de verloskundige of met je huisarts.

Vijfde ziekte (Parvo B19)
De vijfde ziekte is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het humane parvovirus B19. Van alle volwassenen heeft 60% antistoffen tegen dit virus en kan niet meer besmet raken. Volwassenen met kleine kinderen en personeel van scholen en kinderopvang lopen meer risico om besmet te worden. Vooral voor zwangeren die hieronder vallen is het belangrijk om te weten of ze wel of niet immuun zijn voor de vijfde ziekte.
Mocht de vijfde ziekte in je omgeving voorkomen en weet je niet zeker of je het al hebt gehad, neem dan contact op met ons of je huisarts.

Vakantie en verre reizen
Als je tijdens de zwangerschap op vakantie wil vraag dan aan de verloskundige altijd om een geprinte versie van je gegevens. Als je naar een ver land gaat, neem dan contact op met de huisarts of de GGD voor een advies over eventuele vaccinaties. Luchtvaartmaatschappijen hebben verschillende regels als het gaat om het vervoeren van zwangere vrouwen, raadpleeg hen voordat je boekt. We kunnen een zwangerschapsverklaring aan je meegeven zodat je een bewijs hebt hoe ver je zwanger bent.

Sauna
Schade door saunabezoek is niet volledig bewezen. Echter een verhoging van de lichaamstemperatuur kan wel schadelijk zijn voor de ongeboren baby, met name in de eerste veertien weken van de zwangerschap. Beperk het verblijf in de sauna tijdens de eerste veertien weken van de zwangerschap daarom tot hooguit tien minuten. Dit geldt ook voor stoom- en heetwater baden. Na de 14de week mag je de sauna normaal bezoeken, begin alleen voorzichtig, zeker als je niet gewend bent om naar de sauna te gaan. Door de hormonen kan het zijn dat je er anders op reageert dan buiten de zwangerschap. Als je duizelig wordt of je akelig voelt, ga de sauna dan uit.

Sporten
Het is heel gezond om te blijven bewegen tijdens de zwangerschap, maar verminder of stop als je merkt dat het klachten geeft. Vermijd sporten waarbij je het risico loopt om iets tegen je buik aan te krijgen of waarbij je gemakkelijk kunt vallen of botsen. Denk hierbij aan sporten als hockey, volleybal, skiën en voetbal. We raden af om te duiken met zuurstofflessen. Sporten die je heel goed kunt beoefenen tot het einde van de zwangerschap zijn zwemmen, fietsen, wandelen en fitness.

Sommige vrouwen hebben in de eerste drie maanden van de zwangerschap minder zin in seks. Dit kan komen door hormonale veranderingen, waardoor je last kunt hebben van vermoeidheid en misselijkheid. Minder zin kan ook te maken hebben met een toenemende druk op de blaas. Andere vrouwen hebben juist meer zin in seks.
Tweede trimester Na de eerste drie maanden verdwijnen de kwaaltjes meestal en breekt voor veel vrouwen een energieke periode aan. De doorbloeding van het genitale gebied (vulva, vagina en clitoris) neemt in deze periode sterk toe. Daardoor kun je gemakkelijker opgewonden raken. Afhankelijk van je stemming kan dat prettig of onprettig zijn.
Laatste maanden In de laatste maanden voor de bevalling kan je buik flink in de weg zitten, waardoor bepaalde houdingen lastig of onprettig zijn.

LET OP Je kunt beter geen geslachtsgemeenschap of een orgasme hebben tijdens de zwangerschap als:

 • je bloedverlies hebt;
 • je ernstige spataderen rond de vagina hebt;
 • de vliezen zijn gebroken en je vruchtwater verliest;
 • de placenta geheel of gedeeltelijk voor de uitgang van de baarmoeder ligt (placenta praevia);
 • er sprake is van een dreigende vroeggeboorte.

In deze gevallen geeft penetratie een risico op een infectie en kan een orgasme zorgen voor voortijdige weeën. Vrijen zonder penetratie of zonder orgasme kan natuurlijk wel en kan prettig zijn.

In de Folderbibliotheek staat de folder ‘Zwanger en vrijen’ met meer informatie hierover.

Als je medicijnen wil/moet gebruiken, vraagt dan altijd aan ons, aan je huisarts of aan de apotheker of dit veilig gebruikt kan worden tijdens je zwangerschap of borstvoedingsperiode. Mocht je een keer pijnstilling nodig hebben, dan kan paracetamol (maximaal zes keer 500mg per dag) zonder gevaar gebruikt worden. Verder is plaatselijke verdoving voor een behandeling bij de tandarts geen probleem.

 • Locaties

  • De praktijklocatie ‘De Vos van Steenwijklaan’

   De Vos van Steenwijklaan 34
   7902 NS Hoogeveen

  • Spreekuurlocatie Hollandscheveld

   Het Hoekje 43
   7913 BB Hollandscheveld

  • Telefonisch spreekuur

   Maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 12:30 uur.
   0528-217101

  Ons werkgebied

  Wij verlenen verloskundige zorg in Hoogeveen en de omliggende dorpen Nieuw-Balinge, Tiendeveen, Nieuweroord, Nieuwlande, Geesbrug, Elim, Hollandscheveld, Noordscheschut, Alteveer, Kerkenveld, Zuidwolde, Ruinen, Echten, Fluitenberg, Pesse en Stuifzand.