Omgaan met weeën

De pijn die een vrouw ervaart tijdens de weeën is erg verschillend en moeilijk te omschrijven. Je weet dus ook niet hoe dit bij jou bevalling zal zijn. Gelukkig zijn er wel vele manieren, tips en adviezen die je kunnen helpen om de weeën op te vangen. Het is goed om je daar van te voren al wat in te verdiepen. Niet zodat je dan precies weet hoe je het gaat doen (dit is immers niet te voorspellen), maar wel zodat je vele opties hebt om uit te proberen en te ontdekken wat voor jou de fijnste manier is om te weeën op te vangen. Dit kan doormiddel van een zwangerschapscursus (bijv. yoga, ZwangerFit, SamenBevallen of hypnobirthing), folders/boeken te lezen en je vragen te stellen aan je verloskundige.
We zullen op deze pagina meer vertellen over pijn, natuurlijke pijnverlichting en pijnstilling medicatie.

Je lichaam maakt pijnstillers aan
De pijn van weeën die je tijdens de bevalling hebt, heb je alleen dan. Door die pijn weet je dat de bevalling gaat beginnen. Je lichaam reageert zelf direct op de pijn door een natuurlijke pijnstiller aan te maken. Dit zijn endorfinen. Deze endorfinen zorgen ervoor dat je minder pijn voelt.

De pijn komt in golven
De pijn tijdens de bevalling wordt veroorzaakt door de weeën. Een wee is een samentrekking van de spieren in de baarmoeder. Deze pijn komt op, de pijn zal steeds heftiger worden, en zakt weer af waardoor de pijn minder wordt. Tussen de weeën door is er rust in je buik.

De pijn is niet steeds even erg
Als de bevalling begint zit er nog meer tijd tussen de weeën en zal de pijn minder zijn. Na een tijdje zullen de pauzes tussen de weeën korter worden en ook zullen de weeën krachtiger worden. Hierdoor zal de pijn toenemend. Tot slot krijg je persweeën, deze kunnen vlak voor de geboorte veel pijn doen. Als het kindje geboren is houden de weeën op en heb je die heftige pijn niet meer. Je kunt nog wel lichte krampen hebben als de placenta loslaat of nog een paar dagen wat naweeën.

Er zijn buikweeën en rugweeën
Hoe het komt dat voor de ene vrouw de pijn goed te verdragen is en andere vrouwen het niet uit te houden vinden, is moeilijk te verklaren. Het zou kunnen liggen aan de plaats waar de pijn zit. Meestal zit de pijn van de weeën voor in de buik maar er zijn ook vrouwen die de pijn vooral in hun rug of benen voelen.

Zoek afleiding
In het begin zijn de weeën nog goed te verdragen. Probeer zo lang mogelijk door te gaan met je normale bezigheden. Afleiding zoeken kan door te lezen, tv te kijken of muziek te luisteren.

Probeer houdingen uit
Als de weeën sterker worden, zal de pijn toenemen. Vaak is het dan lastiger om te ontspannen. Door het wisselen van houdingen lukt dit soms beter. Je kunt de weeën bijvoorbeeld staand opvangen terwijl je voorover leunt en wat heen en weer wiegt. Bij rugweeën kan het fijn zijn om op je handen en knieën te gaan zitten. Ook liggen op je zij kan prettig zijn, eventueel met een kussen tussen je benen. Ook het in beweging blijven kan goed aanvoelen. Let er op dat je niet verkrampt en je adem inhoudt. Dan kan je niet goed ontspannen. Door rustig te ademen voel je de pijn minder.

Warmte
Warmte helpt om te ontspannen. Zorg er daarom voor dat je warme kleding aan hebt en dat het in de kamer aangenaam warm is. Een warm bad, een douche of een warme kruik kunnen ook erg prettig zijn. Hierdoor kan je ontspannen waardoor de pijn beter op te vangen is.

Positief denken
Geloof er zelf in dat je dit aankunt. Probeer de weeën te accepteren en er niet tegen te vechten. Er kunnen momenten zijn dat de pijn je overvalt en dat het even niet meer gaat. Pak dan de rust tussen de weeën om jezelf moed in te spreken en bij de volgende wee de draad weer op te pakken. Tel af in plaats van op.

Ademhaling
Door het volgen van het ritme van je ademhaling ben je minder gericht op de pijn. Dit helpt om de weeën beter op te vangen. Adem in en dan rustig in vier tellen weer uit.

Massage
Als de weeën sterker worden kan het fijn zijn om je onderrug of je benen te laten masseren. Dit kan afleiden. Soms is het prettig om een constante druk uit te oefenen in de onderrug. Sommige vrouwen willen helemaal niet aangeraakt worden tijdens de bevalling. Geef dit dan ook aan.

Alternatieve behandelingen
Tijdens de bevalling zijn er ook verschillende behandelingen die toegepast kunnen worden. Sommige vrouwen zijn bebaat bij bijvoorbeeld acupunctuur, hypnose, aromatherapie (geuren), waterinjecties en acupressuur. Mocht je geïnteresseerd zijn in één van deze behandelingen, laat het ons dan weten, we denken graag met jullie mee.

Geboorte TENS
TENS staat voor Transcutane Elektrische NeuroStimulatie. Dit is een apparaatje waarmee je jezelf kleine stroomstootjes geeft. Deze stroompjes gaan via de draadjes (die op je rug geplakt zitten) je lichaam binnen. Dit geeft een prikkelend of tintelend gevoel. Je kunt het apparaatje zelf bedienen, wat je een gevoel van controle kan geven. De TENS neemt de pijn niet helemaal weg, maar vermindert dit bij sommige vrouwen wel. Het heeft geen schadelijke gevolgen voor jou of je kindje.

Badbevalling
Een manier van bevallen waarbij meerdere natuurlijke pijnstillingsmethoden goed kunnen werken is bij een badbevalling. Zoals hierboven al beschreven kan warmte erg positief bijdragen aan ontspannen tijdens de bevalling. Daarnaast geeft de ruimte in het bad en de gewichtloosheid door het water je de mogelijkheid om eenvoudig van houding te wisselen.

Wil je graag thuis in een bad bevallen? Wij hebben een professioneel éénpersoons bevallingsbad die je kan lenen voor je thuisbevalling.
Een pakketje met spullen voor éénmalig gebruik (bestaande uit een hoes voor in bad, dompelpomp, slang, een schepnetje, badthermometer en onderhoudskosten) kan je bij ons kopen voor €90,-.
Laat het ons tijdig weten als je gebruik wil maken van het bad, dan plannen we dat in en weten je zeker dat het beschikbaar is in de periode dat je thuis kan bevallen.

Geboorteaffirmaties
Ook geboorte affirmaties kunnen helpen. Dit is eigenlijk een mooi woord voor fijne, inspirerende en motiverende zinnen. Het kan je helpen om tijdens je bevalling positief te blijven of je moed en motivatie terug te vinden. Je kan ze printen en ophangen op de plek waar je gaat bevallen. Of bijvoorbeeld tijdens je bevalling als slideshow afspelen op een tablet of laptop, zodat je er af en toe een blik op kan werpen. Ook kan je iemand (bijvoorbeeld je partner of verloskundige) vragen er af en toe een voor te lezen. We hebben er een aantal hier onder gezet. Je kan het als Powerpoint bij ons opvragen, zodat je het zelf kan maken zoals het bij jou past; haal teksten weg waar je niks bij voelt en voeg er anderen aan toe die jou kunnen helpen.

Voor pijnbestrijding met medicijnen moet je altijd naar het ziekenhuis. We zullen de zorg dan ook over moeten dragen aan de gynaecoloog. Bij toediening van medicatie tijdens de bevalling moet voortduren je hartslag, bloeddruk en ademhaling gecontroleerd worden. Ook wordt de conditie van het kindje constant in de gaten gehouden doormiddel van de registratie van de hartslag via een CTG. Deze apparatuur is alleen in het ziekenhuis. Het is goed om je te realiseren dat voor al deze medicijnen geldt dat bijwerkingen op het kindje op lange termijn nog niet goed onderzocht zijn.

Ruggenprik (epiduraal)
Een ruggenprik is een injectie in je onderrug met een combinatie van verschillende pijnstillende medicijnen. De anesthesioloog brengt onder plaatselijke verdoving onder in je rug een naald aan. Daarbij moet je je rug bol maken en zoveel mogelijk stil blijven liggen of zitten. Via de naald wordt een dun, soepel slangetje in je rug gebracht. De naald gaat er weer uit, het slangetje blijft zitten. Door dit slangetje krijg je tijdens de hele bevalling pijnstillende medicijnen toegediend. Binnen 15 minuten voel je dat de pijn een stuk minder wordt.

Een ruggenprik heeft op zich weinig effect op de conditie van je kindje. Als er complicaties zijn, bijvoorbeeld door koorts, zijn er wel gevolgen. Je kindje kan dan medicijnen krijgen of moet langer in het ziekenhuis blijven. Alle voordelen en nadelen van de ruggenprik kan je vinden in de folder ‘Jouw bevalling; hoe ga je om met pijn’ in de Folderbibliotheek.

Remifentanil (‘pijnpompje’)
Remifentanil is een morfineachtige stof die wordt toegediend via een slangetje in de arm (infuus), dat vastzit aan een pompje. Je kunt zelf met een drukknop de hoeveelheid remifentanil bepalen die je toegediend krijgt. Het pompje is zo afgesteld dat je jezelf nooit te veel kunt geven. Alle voordelen en nadelen van remifentanil kan je vinden in de folder ‘Jouw bevalling; hoe ga je om met pijn’ in de Folderbibliotheek.

Injectie met pethidine
Pethidine wordt toegediend via een injectie in je bil of bovenbeen. Het is een medicijn dat lijkt op morfine en werkt binnen een half uur. De pijn zal niet volledig weggenomen worden en zal 2 tot 4 uur werken. In het ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen wordt pethidine niet tijdens de bevalling gegeven. Het kan vóór de bevalling worden toegediend wanneer je bijvoorbeeld uitgeput bent aan het einde van je zwangerschap en door dit medicijn een nacht door kan slapen om weer met goede moed verder te gaan. Het is dus geen pijnstillingsmethode voor tijdens de bevalling. Alle voordelen en nadelen van pethidine kan je vinden in de folder ‘Jouw bevalling; hoe ga je om met pijn’ in de Folderbibliotheek.

  • Locaties

    • De praktijklocatie ‘De Vos van Steenwijklaan’

      De Vos van Steenwijklaan 34
      7902 NS Hoogeveen

    • Spreekuurlocatie Hollandscheveld

      Het Hoekje 43
      7913 BB Hollandscheveld

    • Spreekuurlocatie Zuidwolde

      Wolderhuus
      Zuideresweg 1a
      7921 JC Zuidwolde

    • Telefonisch spreekuur

      Maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 12:30 uur.
      0528-217101

    Ons werkgebied

    Wij verlenen verloskundige zorg in Hoogeveen en de omliggende dorpen Nieuw-Balinge, Tiendeveen, Nieuweroord, Nieuwlande, Geesbrug, Elim, Hollandscheveld, Noordscheschut, Alteveer, Kerkenveld, Zuidwolde, Ruinen, Echten, Fluitenberg, Pesse en Stuifzand.