Wat kun je verwachten

Ontsluiting

Ontsluiting is het opengaan van je baarmoedermond, zodat je kindje geboren kan worden. Dit gaat centimeter voor centimeter en bij 10 cm heb je volledige ontsluiting. Om  ontsluiting te krijgen heb je weeën nodig. Een wee is een samentrekking van de baarmoederspieren. Het voelt als een soort kramp in je onderbuik en/of -rug die langzaam opkomt, heviger wordt en dan weer afzakt. Tussen de weeën door is er rust in je buik.
Voor de ontsluiting zijn sterke, regelmatige weeën nodig. Goede ontsluitingsweeën komen om de 3-5 min en elke wee houdt 1-1,5 minuut aan. Je voelt ze als een pijnlijke kramp door je (onder)buik en/of onderrug. Sommige vrouwen voelen ze (ook) in hun benen. De weeën worden krachtiger en heviger naarmate de ontsluiting vordert, ook zal er steeds minder tijd tussen de weeën gaan zitten. De verloskundige en kraamverzorgster of verpleegkundige zal je helpen met het opvangen van de weeën, meer hierover staat bij Omgaan met pijn.

Schermafbeelding 2017-11-19 om 13.14.59

Persen (de uitdrijving)

Als de persdrang zodanig is dat je het niet meer kan wegzuchten zal de verloskundige controleren of er volledige ontsluiting is. Als dit het geval is kan je actief gaan persen. Dit kan liggend (op je zij of rug) op bed, maar ook op een baarkruk, handen en kniën, staand of in een bevallingsbad.
Bij een eerste kindje duurt het persen gemiddeld een uur en mag maximaal 2 uur duren. Bij een volgend kindje gaat dit meestal een stuk sneller en mag dit maximaal 1 uur duren.
Het is belangrijk goed contact te houden met je verloskundige. Zij zal, wanneer het hoofdje bijna geboren worden, je instructies geven wanneer te persen en wanneer te zuchten. Hierdoor kan het hoofdje rustig geboren worden en is er een kleinere kans op inscheuren.

Na het hoofdje volgt meestal de rest van het lichaam vlot. Jullie kindje zal direct op je warme buik worden gelegd en afgedroogd zodat hij of zij zo min mogelijk afkoelt.  Vervolgens kan de navelstreng doorgeknipt worden.

Geboorte placenta (ook wel nageboorte of moederkoek genoemd)

Soms krijg je, nadat het kindje is geboren, een spuit in je been met het hormoon oxytocine dat helpt om je baarmoeder te laten samentrekken. Hierdoor komt je placenta gemakkelijker los van de baarmoederwand en helpt het te veel bloedverlies voorkomen. Meestal komt de placenta binnen een kwartier na de geboorte van jullie kindje. Je voelt vaak dan nog wat kramp en de verloskundige zal je instrueren nog een keer goed te persen. De placenta en navelstreng worden vervolgens nagekeken of het compleet is en of er  afwijkingen aan te zien zijn.

Hechtingen

De verloskundige zal vervolgens kijken of je bent ingescheurd. Als dit gehecht moet worden, zal dit veelal door de verloskundige gedaan kunnen worden. Dit gebeurt dan, zowel thuis als in het ziekenhuis, onder lokale verdoving. Als er een knip is gezet, zal dit ook altijd weer gehecht moeten worden. In sommige gevallen is het nodig dat de gynaecoloog hecht.

En dan..

…blijft jullie kindje lekker minimaal een uurtje huid-op-huid bij je liggen en wordt er gezorgd voor beschuit met muisjes en wat te drinken. We gaan proberen of het kindje al aan de borst wil drinken of het eerste flesje wil. Er is dan ook de mogelijkheid om anderen op de hoogte te brengen van de geboorte van jullie kindje.
Na ongeveer een uur zal de verloskundige jullie kindje wegen en nakijken.

  • Locaties

    • De praktijklocatie ‘De Vos van Steenwijklaan’

      De Vos van Steenwijklaan 34
      7902 NS Hoogeveen

    • Spreekuurlocatie Hollandscheveld

      Het Hoekje 43
      7913 BB Hollandscheveld

    • Spreekuurlocatie Zuidwolde

      Wolderhuus
      Zuideresweg 1a
      7921 JC Zuidwolde

    • Telefonisch spreekuur

      Maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 12:30 uur.
      0528-217101

    Ons werkgebied

    Wij verlenen verloskundige zorg in Hoogeveen en de omliggende dorpen Nieuw-Balinge, Tiendeveen, Nieuweroord, Nieuwlande, Geesbrug, Elim, Hollandscheveld, Noordscheschut, Alteveer, Kerkenveld, Zuidwolde, Ruinen, Echten, Fluitenberg, Pesse en Stuifzand.