Wat kun je verwachten

Een bevalling is in te delen in verschillende fases, namelijk de ontsluiting van de baarmoedermond, het persen (de uitdrijving) en de nageboortefase (geboorte placenta). Hoe lang deze fases duren en hoe herkenbaar deze fases zijn verschilt sterk per bevalling.

Ontsluiting

Ontsluiting is het opengaan van je baarmoedermond, zodat je kindje geboren kan worden. Dit gaat centimeter voor centimeter en bij 10 cm heb je volledige ontsluiting. Om  ontsluiting te krijgen heb je weeën nodig. Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. Het voelt als een soort kramp in je onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt. Tussen de weeën door is er rust in je buik.
Voor de ontsluiting zijn sterke, regelmatige weeën nodig. Goede ontsluitingsweeën komen om de 3-5 min en elke wee houdt 1-1,5 minuut aan. Je voelt ze als een pijnlijke kramp door je (onder)buik en/of onderrug. Sommige vrouwen voelen ze (ook) in hun benen. De weeën worden krachtiger en pijnlijker naarmate de ontsluiting vordert, ook zal er steeds minder tijd tussen de weeën gaan zitten. De verloskundige en kraamverzorgster of verpleegkundige zal je helpen met het opvangen van de weeën, meer hierover staat bij Omgaan met pijn.

Ontsluiting weeën

Over de eerste 4 cm mag je ongeveer 8 uur doen. Vanaf ongeveer 5 cm tot volledige ontsluiting (10cm) moet het ongeveer één centimeter per uur vorderen. De verloskundige houdt met inwendig onderzoek in de gaten of de ontsluiting vordert. Afhankelijk van hoe ver je bent en jullie eigen wens zal de verloskundige bij jullie blijven. Ze zal ook samen met jullie het moment kiezen om naar het ziekenhuis te gaan als jullie poliklinisch gaan bevallen, dit zal meestal tussen de 4 en 7 cm ontsluiting zijn. Zij zal dan ook het ziekenhuis bellen om dit te melden en eventueel kraamzorg bellen voor de bevallingsassistentie.

Tijdens de laatste, heftigste weeën zal je steeds meer druk (persdrang) voelen. Dit voelt meestal alsof je ontzettend nodig naar de wc moet voor ontlasting, doordat je het hoofd van je kindje steeds lager komt en tegen je endeldarm aan drukt. Dit is de overgangsfase naar het persen (de uitdrijving).

Persen (de uitdrijving)

Als de persdrang zodanig is dat je het niet meer kan wegzuchten zal de verloskundige controleren of er volledige ontsluiting is. Als dit het geval is kan je actief gaan persen. Dit kan liggend (op je zij of rug) op bed, maar ook op een baarkruk, handen en kniën, staand of in een bevallingsbad.
Bij een eerste kindje duurt het persen gemiddeld een uur en mag maximaal 2 uur duren. Bij een volgend kindje gaat dit meestal een stuk sneller en mag dit maximaal 1 uur duren.
Het is belangrijk goed contact te houden met je verloskundige. Zij zal, wanneer het hoofdje bijna geboren worden, je instructies geven wanneer te persen en wanneer te zuchten. Hierdoor kan het hoofdje rustig geboren worden en is er een kleinere kans op inscheuren.
Persen weeën

Na het hoofdje volgt meestal de rest van het lichaam vlot. Jullie kindje zal direct op je warme buik worden gelegd en afgedroogd zodat hij of zij zo min mogelijk afkoelt.  Vervolgens kan de navelstreng doorgeknipt worden.

Geboorte placenta (ook wel nageboorte of moederkoek genoemd)

Soms krijg je, nadat het kindje is geboren, een spuit in je been met het hormoon oxytocine dat helpt om je baarmoeder te laten samentrekken. Hierdoor komt je placenta gemakkelijker los van de baarmoederwand en helpt het te veel bloedverlies voorkomen. Meestal komt de placenta binnen een kwartier na de geboorte van jullie kindje. Je voelt vaak dan nog wat kramp en de verloskundige zal je instrueren nog een keer goed te persen. De placenta en navelstreng worden vervolgens nagekeken of het compleet is en of er  afwijkingen aan te zien zijn.

Hechtingen

De verloskundige zal vervolgens kijken of je bent ingescheurd. Als dit gehecht moet worden, zal dit veelal door de verloskundige gedaan kunnen worden. Dit gebeurt dan, zowel thuis als in het ziekenhuis, onder lokale verdoving. Als er een knip is gezet, zal dit ook altijd weer gehecht moeten worden. In sommige gevallen is het nodig dat de gynaecoloog hecht.

En dan..

…blijft jullie kindje lekker minimaal een uurtje huid-op-huid bij je liggen en wordt er gezorgd voor beschuit met muisjes en wat te drinken. We gaan proberen of het kindje al aan de borst wil drinken of het eerste flesje wil. Er is dan ook de mogelijkheid om anderen op de hoogte te brengen van de geboorte van jullie kindje.
Na ongeveer een uur zal de verloskundige jullie kindje wegen en nakijken.

 • Dana Eleveld

  Het nauwe contact met de clienten spreekt me erg aan en vind het erg leuk dat ik dit nu in de praktijk kan realiseren.

  Dana Eleveld

  Lianne Metselaar

  Toen de mogelijkheid zich voordeed om zelf een praktijk te starten, heb ik deze met beide handen aangegrepen!

  Lianne Metselaar
  Maak kennis met ons.
  Lees meer
 • Locaties

  • De praktijklocatie ‘De Vos van Steenwijklaan’

   De Vos van Steenwijklaan 34
   7902 NS Hoogeveen

  • Spreekuurlocatie Hollandscheveld

   Het Hoekje 43
   7913 BB Hollandscheveld

  • Spreekuurlocatie Zuidwolde

   Oosterweg 26A
   7921 GB Zuidwolde

  • Telefonisch spreekuur

   Werkdagen tussen 12:00 en 13:00 uur.
   06 - 341 02 374

  Ons werkgebied

  Wij verlenen verloskundige zorg in Hoogeveen en de omliggende dorpen Nieuw-Balinge, Tiendeveen, Nieuweroord, Nieuwlande, Geesbrug, Elim, Hollandscheveld, Noordscheschut, Alteveer, Kerkenveld, Zuidwolde, Ruinen, Echten, Fluitenberg, Pesse en Stuifzand.