Hielprik en gehoorscreening

Wanneer jullie baby is aangegeven bij de gemeente dan wordt automatisch een verpleegkundige van JGZ ingelicht om op de vijfde dag na de geboorte een hielprik en gehoortest te komen doen.
Hiervoor wordt geen afspraak gemaakt. Deze testen zijn uiteraard niet verplicht, dus wanneer jullie liever niet willen dat deze onderzoeken worden gedaan, dan kunnen jullie dit aangeven. In onze Folderbibliotheek vind je een folder met meer informatie hierover.

Hielprik
De hielprik is een prikje in het hakje van de baby, waardoor een aantal druppels bloed kunnen worden afgenomen. Dit bloed wordt dan onderzocht op een aantal zeldzame, maar ernstige ziektes. Hier staat meer informatie over de ziektes die met de hielprik worden onderzocht. Het is belangrijk om dit zo vroeg te doen, want hoe eerder zo’n ziekte wordt op-gespoord, hoe beter het te behandelen en de schade te beperken is. Het bloed wordt op een aantal ziektes onderzocht waarbij dragerschap naar voren kan komen. Als jullie baby namelijk zo’n ziekte heeft, dan moet een van jullie drager zijn (als drager ben je zelf niet ziek). Als jullie er bezwaar tegen hebben dat de baby op deze ziektes wordt onderzocht, dan kunnen jullie dat vooraf aangeven.De uitslag van de hielprik is binnen drie weken bekend. Als jullie binnen drie weken niets hebben gehoord, dan is de uitslag goed. Je krijgt dus alleen bericht als er onvoldoende bloed is afgenomen of er een afwijkende uitslag is.

Gehoorscreening
Als de verpleegkundige van JGZ langskomt voor de hielprik, wordt ook de gehoortest gedaan. Ook hiervoor geldt: hoe sneller een slecht gehoor wordt ontdekt, des te sneller kan het behandeld worden. Bij de gehoortest krijgt de baby een zacht dopje in het oor. Hierdoor klinkt een zacht ratelend geluid. Dit doet geen pijn. De uitslag van de gehoortest is direct bekend.

 • Locaties

  • De praktijklocatie ‘De Vos van Steenwijklaan’

   De Vos van Steenwijklaan 34
   7902 NS Hoogeveen

  • Spreekuurlocatie Hollandscheveld

   Het Hoekje 43
   7913 BB Hollandscheveld

  • Spreekuurlocatie Zuidwolde

   Wolderhuus
   Zuideresweg 1a
   7921 JC Zuidwolde

  • Telefonisch spreekuur

   Maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 12:30 uur.
   0528-217101

  Ons werkgebied

  Wij verlenen verloskundige zorg in Hoogeveen en de omliggende dorpen Nieuw-Balinge, Tiendeveen, Nieuweroord, Nieuwlande, Geesbrug, Elim, Hollandscheveld, Noordscheschut, Alteveer, Kerkenveld, Zuidwolde, Ruinen, Echten, Fluitenberg, Pesse en Stuifzand.