Kraamzorg

Kraamzorg is er voor om jou en je partner te helpen en adviseren tijdens de eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling.
De kraamverzorgende zal iedere dag een aantal controles bij jou en je baby uitvoeren. Tijdens ons bezoek bespreken we dit en indien er problemen zijn, zullen we samen op zoek gaan naar een oplossing. Bij de baby wordt het gewicht, de temperatuur, aantal voedingen en poep- en plasluiers gemeten of beoordeeld.
Ook is de kleur van de baby belangrijk. De meeste baby’s zullen de eerste dagen een gele huid krijgen. Dit is een normaal verschijnsel en komt doordat de lever van de baby nog onvoldoende ontwikkeld is om een bepaalde stof in het bloed goed af te breken, bilirubine. Mocht de baby te geel zijn, dan zal er wat bloed afgenomen worden in het laboratorium om de hoogte van deze stof te bepalen. Vanzelfsprekend zullen we dit dan goed met jullie bespreken en afwegen.

Bij jou zal ook iedere dag getemperatuurd worden en de hoeveelheid bloedverlies wordt in de gaten gehouden. Ook zal de hoogte van de baarmoeder iedere dag worden bepaald, evenals de genezing van de (eventuele) hechtingen.

Kraamzorg moet tijdens de zwangerschap geregeld worden, bij voorkeur voor een zwangerschapsduur van 16 weken. Bij Handige Links vind je de verschillende kraamzorgorganisatie waarmee wij samenwerken.

Assistentie tijdens de bevalling

Als je thuis bevalt, zal de kraamverzorgende al tijdens de bevalling arriveren om ons te helpen bij de bevalling. Beval je (poliklinisch) in het ziekenhuis dan is het afhankelijk van de kraamzorgorganisatie of een verpleegkundige of een kraamverzorgende dit zal doen.
Kraamzorg tijdens de bevalling hoef je niet zelf te bellen, dit zal de verloskundige doen die bij je bevalling is.
Als je na een poliklinsche (met assistentie van een verpleegkundige) of klinische bevalling naar huis mag, dan kan je de kraamzorgorganisatie hiervan op de hoogte brengen. Zij zullen dan een kraamverzorgende inzetten die jullie de rest van de week zal helpen bij de verzorging en de controles van jou en je baby. Zij zal jullie de basis leren van de verzorging van de baby, zoals in bad doen, luiers verschonen, voeden en temperatuur opnemen. Ook zal zij contact met ons opnemen als er bijzonderheden zijn.

Uren kraamzorg

In Nederland heeft iedere vrouw recht op standaard 49 uur kraamzorg verdeeld over de eerste 8 dagen. Het grootste deel van de kraamzorg wordt vergoed door je zorgverzekering. Een klein deel, zo’n €4,- per uur, zal je zelf moeten betalen. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van je situatie. Mocht het voor jullie situatie niet nodig of mogelijk zijn om 49 uur kraamzorg te ontvangen, dan zien we graag dat je minimaal 24 uur kraamzorg aanvraagt. Tijdens de intake van de kraamzorgorganisatie tijdens de zwangerschap wordt dit dan met jullie besproken. In sommige situaties is het juist nodig om meer kraamzorg te ontvangen, soms zelfs tot 10 dagen na de bevalling. Dit kan al vooraf bepaald worden maar ook gaandeweg de eerste week. Dit zullen wij dan proberen te regelen met de betreffende kraamzorgorganisatie.

HV1A4416
  • Locaties

    • De praktijklocatie ‘De Vos van Steenwijklaan’

      De Vos van Steenwijklaan 34
      7902 NS Hoogeveen

    • Spreekuurlocatie Hollandscheveld

      Het Hoekje 43
      7913 BB Hollandscheveld

    • Spreekuurlocatie Zuidwolde

      Wolderhuus
      Zuideresweg 1a
      7921 JC Zuidwolde

    • Telefonisch spreekuur

      Maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 12:30 uur.
      0528-217101

    Ons werkgebied

    Wij verlenen verloskundige zorg in Hoogeveen en de omliggende dorpen Nieuw-Balinge, Tiendeveen, Nieuweroord, Nieuwlande, Geesbrug, Elim, Hollandscheveld, Noordscheschut, Alteveer, Kerkenveld, Zuidwolde, Ruinen, Echten, Fluitenberg, Pesse en Stuifzand.