Veel voorkomende klachten

Het groeien van je buik en de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, kunnen invloed hebben op je hele lichaam. Hieronder staan de meest voorkomende lichamelijke ongemakken tijdens de zwangerschap uitgelegd.

Aambeien zijn uitstulpingen van bloedvaatjes (spataderen) bij de anus. Tijdens de zwangerschap komen aambeien vaker voor, omdat de druk op die vaten door de groeiende baarmoeder verhoogd is. Door verstopping van de darmen kan de zwelling van de vaten nog verder toenemen. Aambeien kunnen jeuken en pijn doen. Tijdens de zwangerschap is het vooral belangrijk om aambeien te voorkomen, door met name verstopping van de darmen te voorkomen (zie ‘verstopping van de darm’). Actief behandelen tijdens de zwangerschap heeft vaak maar kort effect, omdat de oorzaak (hormonen en druk van de baarmoeder) er nog is. Na de bevalling is er medicatie om de zwelling en pijn actief te behandelen.

Door de groei van de baarmoeder en daardoor rek van de banden waaraan je baarmoeder vastzit kan bandenpijn ontstaan. Dit voelt als een stekende pijn in de onderbuik die kan doortrekken naar de liezen en rug. Met name als je snel omdraait in bed of bij onverwachte bewegingen kan het verergeren. Bandenpijn kan de hele zwangerschap voorkomen en is ongevaarlijk. Wat rustiger aan doen en een kruik of een warm bad kan verlichting geven.

Door het hormoon progesteron en doordat de maag knel komt te zitten door de groeiende baarmoeder, hebben veel vrouwen tijdens de zwangerschap last van brandend maagzuur. Dit is niet gevaarlijk, maar kan wel erg vervelend zijn. Om de klachten te verminderen of in ieder geval niet te verergeren is het advies om veel koffie, koolzuurhoudende dranken, vet en kruidig eten te vermijden. Zuivelproducten neutraliseren het maagzuur, dit kan het brandende gevoel verminderen. Ook kan het helpen om in bed het hoofdeinde iets te verhogen. Mocht dit alles onvoldoende helpen dan kan het geen kwaad om middelen als Antagel, Gaviscon, Regla pH of Rennies (volgens de bijsluiter) te gebruiken.

Halverwege de zwangerschap is er vaak een tijdelijke daling van de bloeddruk. Dit kan duizeligheid en soms flauwvallen veroorzaken. Lijken de klachten van een lage bloeddruk te komen, vermijd dan lang staan en ga op tijd zitten als je de duizeligheid voelt opkomen.
Duizeligheid kan ook wijzen op hyperventilatie of een daling van de bloedsuikers. Zorg daarom dat je niet langer dan twee uur niks eet.
Lang plat op de rug liggen kan vooral aan het eind van de zwangerschap er voor zorgen dat de baarmoeder een groot bloedvat in je rug dichtdrukt. Hierdoor daalt de bloeddruk, waardoor je je duizelig en misselijk kan voelen. Als je op je linkerzij gaat liggen of rechtop gaat zitten zullen de klachten afnemen.

Door de zwangerschap verandert het groeipatroon van het haar onder invloed van hormonen. Haar groeit dan sneller en valt minder uit. Daardoor is je hoofdhaar vaak voller, maar ook het haar op de rest van je lichaam groeit meer. Dit kan dus voor tijdelijke overbeharing zorgen. Na de zwangerschap zullen de extra haren uitvallen. Binnen een jaar is de normale haargroei weer hersteld.

De baarmoeder bestaat uit spieren, in de loop van de zwangerschap kunnen deze af en toe gaan samentrekken. Dit voelt dan als een harde ‘bal’ in je buik. Deze ‘harde buiken’ geven geen ontsluiting, zijn meestal niet pijnlijk, onregelmatig en kortdurend. Wel kunnen deze vooral in de laatste zwangerschapsweken voor veel ongemak zorgen. Stress en veel drukte kunnen ‘harde buiken’ veroorzaken of verergeren. ‘Harde buiken’ zijn dus niet direct gevaarlijk, maar als het verergert is het vaak wel een teken van je lichaam dat je meer rust moet nemen. Rustig zitten/liggen, een kruik of een warm bad kan al verlichting geven, maar soms is het nodig om bijvoorbeeld minder te gaan werken.
Een andere mogelijke oorzaak van ‘harde buiken’ kan een blaasontsteking zijn. Om dit te voorkomen is het belangrijk veel te drinken. Worden de ‘harde buiken’ pijnlijk en regelmatig (meer dan drie keer per uur) neem dan contact met ons op.

In de zwangerschap hebben sommige vrouwen last van jeuk. De hormonen veroorzaken een lichte stuwing in de lever. De lever werkt daardoor minder goed. Het gevolg is dat er galstoffen in het bloed terechtkomen en dit veroorzaakt jeuk. Soms geeft talkpoeder of mentholgel wat verlichting.

Heb je vooral jeuk op de handpalmen en/of voetzolen, neem dan contact met ons op. Het kan dan nodig zijn om je leverwaarden even te laten bepalen.

Door de hormonale verandering in de zwangerschap verandert de ademhalingsprikkel. Hierdoor kan je al vroeg in de zwangerschap kortademig worden. Door groei van de baarmoeder kan dit aan het eind van de zwangerschap verergeren. Het is ongevaarlijk.

Door de veranderingen in de hormoonhuishouding hebben veel vrouwen tijdens de eerste veertien weken last van misselijkheid. Heel af en toe houdt de misselijkheid de hele zwangerschap aan. De misselijkheid kan variëren van een licht weeïg gevoel tot braken en niets meer kunnen binnen houden. Het is belangrijk dat je genoeg vocht en voedingsstoffen (eventueel door middel van een voedingssupplement speciaal voor zwangeren) binnen krijgt. Twijfel je eraan of je dit voldoende binnenkrijgt, neem dan contact met ons op. Misselijkheid kan verminderen door ’s morgens voor het opstaan al bijvoorbeeld een crackertje/beschuit te eten en dan nog even te blijven liggen. Verder adviseren we vaker per dag kleine, lichte maaltijden te nemen, zodat je maag nooit helemaal leeg is, maar ook niet heel vol wordt. Vet en kruidig eten, koude dranken en koffie kunnen de misselijkheid verergeren.

Vooral in de eerste twaalf weken van de zwangerschap kan je moe zijn. Veel vrouwen hebben dan meer behoefte aan slaap. Geef hier vooral aan toe, door extra rust te nemen. Deze moeheid komt door hormonale veranderingen. Zelden is in deze periode bloedarmoede de oorzaak. Na deze periode voelen veel zwangeren zich juist energiek. Aan het eind van de zwangerschap komen de vermoeidheidklachten vaak weer terug, maar dan als gevolg van slechter slapen.

Door de hormoonveranderingen werken de darmen langzamer, waardoor er verstopping en verharding van ontlasting kan ontstaat, ook wel obstipatie genoemd. Om dit te voorkomen is het belangrijk vezelrijk te eten (groente, fruit, volkorenproducten) en veel te drinken. Ook lichaamsbeweging is belangrijk. Als toevoeging hierop kunnen zemelen of lijnzaad door de maaltijd helpen.

Door de zon of zonnebank kunnen tijdens de zwangerschap pigmentvlekken in het gezicht ontstaan, het zogenoemde ‘zwangerschapsmasker’. Bescherm de huid daarom goed tegen de zon om dit te voorkomen. Na de zwangerschap verdwijnen de pigmentvlekken soms, maar kan ook zichtbaar blijven.

Tijdens de zwangerschap verandert je gewicht en je houding. Ook wordt door de hormonen het bekken beweeglijker. Daardoor ontstaan bij ongeveer de helft van de zwangeren rugklachten of pijn in het bekken. Let daarom op een goede houding en vermijd zwaar lichamelijk werk. Blijven bewegen is echter wel belangrijk om de spieren van je bekken sterk te houden, bijvoorbeeld zwemmen, wandelen en fietsen. Soms kan fysiotherapie, caesartherapie of mensendieck helpen door versterking van de spieren en correctie van de houding.

Spataderen aan de benen en/of schaamlippen kunnen tijdens de zwangerschap ontstaan door de toegenomen druk op de vaten door de groei van de baarmoeder. Het is belangrijk om regelmatig te blijven bewegen en met benen omhoog te rusten. Probeer lang staan en lang zitten te voorkomen. Ook het dragen van elastische (steun)kousen helpt de klachten van spataderen in de benen te verminderen.

Door de grote rek van de huid van buik en borsten in relatief weinig tijd kunnen striemen (striae) ontstaan. Bij het ontstaan zijn deze vaak rood, maar ze zullen in de loop van de tijd wit en dus minder zichtbaar worden. Helemaal verdwijnen, zullen ze helaas niet. Het effect van crèmes tegen striae is nooit bewezen, maar kan de huid wel soepel houden.

Door de verbeterde doorbloeding van de vagina neemt de vaginale afscheiding vaak toe tijdens de zwangerschap. Dit is normaal. Als de afscheiding een abnormale geur of kleur heeft of als het jeuk, pijn of branderig gevoel geeft neem dan contact op met de huisarts. Het kan dan zijn dat je een schimmelinfectie (candida) hebt. Zo nodig krijg je daarvoor medicijnen.

Tijdens de zwangerschap houdt je lichaam meer vocht vast. Vooral benen, voeten, handen en gezicht zwellen dan op. Het is belangrijk goed te drinken en te blijven bewegen. Vocht in de benen en voeten kan verminderen door de benen tijdens het rusten omhoog te leggen. Het vasthouden van vocht op zich is een veelvoorkomend en ongevaarlijk verschijnsel. In combinatie met klachten als hoofdpijn, sterretjes zien, strak gevoel om de bovenbuik en je niet lekker voelen kan het duiden op een hoge bloeddruk. In deze situaties is het belangrijk ons te bellen. Vocht in de handen/polsen kan zorgen voor het zogenaamde ‘carpale tunnelsyndroom’ door het bekneld raken van de zenuwen. Dit kan klachten geven als tintelingen en een doof gevoel in de vingers. Dit kan verminderen door de polsen ’s nachts te spalken.

Een zwangerschap gaat gepaard met grote veranderingen. Door de hormoonveranderingen in de zwangerschap kan dit zorgen voor sterk wisselende emoties. Het ene moment kan je op een grote roze wolk zitten en het volgende moment word je overmand door stress, onzekerheid, bezorgdheid of een slecht humeur. Tot op zekere hoogte hoort dit bij een zwangerschap, maar heb jij (of je partner) het idee dat de negatieve emoties de overhand krijgen, geef dit dan bij ons of je huisarts aan. Dan kunnen we bespreken hoe we je hiermee kunnen helpen.

 • Locaties

  • De praktijklocatie ‘De Vos van Steenwijklaan’

   De Vos van Steenwijklaan 34
   7902 NS Hoogeveen

  • Spreekuurlocatie Hollandscheveld

   Het Hoekje 43
   7913 BB Hollandscheveld

  • Telefonisch spreekuur

   Maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 12:30 uur.
   0528-217101

  Ons werkgebied

  Wij verlenen verloskundige zorg in Hoogeveen en de omliggende dorpen Nieuw-Balinge, Tiendeveen, Nieuweroord, Nieuwlande, Geesbrug, Elim, Hollandscheveld, Noordscheschut, Alteveer, Kerkenveld, Zuidwolde, Ruinen, Echten, Fluitenberg, Pesse en Stuifzand.