De controles

De eerste afspraak / de intake

De eerste afspraak plannen we bij voorkeur rond een zwangerschapsduur van 8 weken. We kunnen jullie daardoor al op tijd informeren over bijvoorbeeld mogelijke onderzoeken vroeg in de zwangerschap en een gezonde leefstijl. Ook zullen we een echo maken om globaal te kijken hoe ver je zwanger bent en of we al een hartje zien kloppen. We zullen eerst proberen om de echo via je buik te maken (het helpt als je blaas vol is), maar als we het via je buik niet goed in beeld kunnen krijgen, dan kunnen we de echo inwendig (vaginaal) maken.

We zullen vragen stellen over jullie persoonlijke situatie en medische voorgeschiedenis. Ook willen we graag weten of er aangeboren afwijkingen in de familie van jou of je partner voorkomen. Door al deze vragen kunnen we bepalen of er verhoogde gezondheidsrisico’s zijn en een persoonlijk zorgplan voor jullie kunnen opstellen. In sommige gevallen zal het nodig zijn om extra controles te doen (bij ons of bij de gynaecoloog) of om de gynaecoloog te vragen de zorg van ons over te nemen.

Aan de hand van je lengte en gewicht bepalen we of je een gezond gewicht hebt (BMI). Als er sprake is van overgewicht (BMI boven de 30) of ondergewicht (BMI onder de 18) zullen we je vertellen over verhoogde risico en eventuele extra controles die dan nodig zijn. Ook adviseren we je over een gezonde leefstijl tijdens de zwangerschap. We kunnen je voor extra hulp hierbij een afspraak inplannen bij een leefstijlconsultent.

Het is mogelijk om screeningsonderzoek te laten doen naar het down-, edwards- en patausyndroom. Dit zullen we tijdens de eerste controle benoemen. Als jullie hierover meer informatie willen, dan zullen we dit de volgende controle uitgebreid bespreken en indien gewenst deze screening regelen.

Vaak komt er tijdens deze eerste afspraak veel op je af. Dus mochten er vragen zijn, stel deze dan altijd. Voor deze afspraak plannen we ruim een uur in.

De tweede afspraak

De tweede afspraak, na de intake, zal gepland worden als je tussen de 10 en 12 weken zwanger bent. Tijdens deze afspraak zal de termijnecho worden gemaakt, waarbij de uitgerekende datum wordt bepaald.

Wanneer jullie tijdens de eerste controle hebben aangegeven meer informatie te wensen over onderzoek naar het down-, edwards- en patausyndroom, dan zullen we dit tijdens deze controle uitgebreid bespreken en indien gewenst deze aanvraag regelen.

Als deze afspraak overdag plaatsvindt zal er door één van ons bloed afgenomen worden. Het bloed wordt gecontroleerd op je bloedgroep, eventuele antistoffen, het ijzergehalte (Hb), bloedsuikergehalte en de infectieziekten Hepatitis B, Lues en HIV. Als je bezwaar hebt tegen bloedonderzoek naar HIV, dan kun je dit aangeven.
Wanneer je ‘s avonds voor de intake komt, zal je een formulier meekrijgen of bloed te laten prikken in het ziekenhuis.

De vervolgcontroles

De vervolgcontroles zijn of in groepsvorm (Centering Pregnancy) of individueel.

Voor zowel individuele controles als Centering Pregnancy is dit hoe vaak je ongeveer op controle komt:
– Vanaf de termijnecho tot 22 weken elke 4 weken
– Tot 30 weken elke 3 weken
– Tot 36 weken elke 2 weken
– Vanaf 36 tot de bevalling iedere week

Tijdens elke controle zal je bloeddruk worden gemeten. De groei van je baby beoordelen we met uitwendig onderzoek van je buik. Als het noodzakelijk is zullen we de groei van de baby opmeten met een groeiecho. Vanaf ongeveer 28 weken kunnen we ook de ligging van de baby aan je buik voelen. Ook zal er iedere controle naar het hartje geluisterd worden.

We beantwoorden jullie vragen en besteden aandacht aan mogelijke lichamelijk klachten. Als er geen bijzonderheden zijn duurt een individuele afspraak ongeveer een kwartier. Je urine zal niet standaard gecontroleerd worden, dit doen we alleen als hier een aanleiding toe is, bijvoorbeeld een gestegen bloeddruk.

Controle rond de 36e zwangerschapsweek

Rond 35-36 weken zullen wij extra tijd inplannen om de ligging van de baby met een echo te bepalen.
Tussen 37 en 42 weken mag je onder onze begeleiding bevallen. Daarom zullen we rond 35 weken uitgebreid bespreken wat jullie kunnen verwachten van de bevalling en van ons. Lees voor die afspraak alvast De belinstructies en Wat kun je verwachten door. Ook krijg je tijdens de afspraak rond 33-34 weken ter voorbereiding een geboorteplan en twee folders mee die kan vinden in onze ‘Folderbibliotheek‘. Neem de folders alvast even door en neem het geboorteplan ingevuld mee tijdens je afspraak rond 35-36 weken.

Na de 40e zwangerschapsweek

Na je uitgerekende datum is er de mogelijkheid om de start van de bevalling te stimuleren. Dit gebeurt door middel van het ‘strippen’. Meer uitleg hierover zullen we zo nodig aan jullie geven tijdens het spreekuur.

Als je met 41 weken en 3 dagen nog niet bevallen bent, wordt er een afspraak bij de gynaecoloog ingepland. Dan wordt de conditie van jou en jullie baby beoordeeld met een hartfilmpje van de baby (CTG) en een echo om de hoeveelheid vruchtwater op te meten. Als alles er goed uitziet zullen wij de zwangerschap en de bevalling nog begeleiden tot 42 weken. Hierna neemt de gynaecoloog dit over.

Wil je een keer extra komen of meer informatie tijdens de controles? Dit is uiteraard altijd mogelijk. Geef je behoeften aan ons door, zodat wij hier rekening mee kunnen houden.

 • Dana Eleveld

  Het nauwe contact met de clienten spreekt me erg aan en vind het erg leuk dat ik dit nu in de praktijk kan realiseren.

  Dana Eleveld

  Lianne Metselaar

  Toen de mogelijkheid zich voordeed om zelf een praktijk te starten, heb ik deze met beide handen aangegrepen!

  Lianne Metselaar
  Maak kennis met ons.
  Lees meer
 • Locaties

  • De praktijklocatie ‘De Vos van Steenwijklaan’

   De Vos van Steenwijklaan 34
   7902 NS Hoogeveen

  • Spreekuurlocatie Hollandscheveld

   Het Hoekje 43
   7913 BB Hollandscheveld

  • Spreekuurlocatie Zuidwolde

   Oosterweg 26A
   7921 GB Zuidwolde

  • Telefonisch spreekuur

   Werkdagen tussen 12:00 en 13:00 uur.
   06 - 341 02 374

  Ons werkgebied

  Wij verlenen verloskundige zorg in Hoogeveen en de omliggende dorpen Nieuw-Balinge, Tiendeveen, Nieuweroord, Nieuwlande, Geesbrug, Elim, Hollandscheveld, Noordscheschut, Alteveer, Kerkenveld, Zuidwolde, Ruinen, Echten, Fluitenberg, Pesse en Stuifzand.