DE CONTROLES

De eerste afspraak

De eerste afspraak plannen we bij voorkeur rond een zwangerschapsduur van 8 weken. We kunnen jullie daardoor al op tijd informeren over bijvoorbeeld mogelijke screeningsonderzoeken in de zwangerschap en een gezonde leefstijl. Ook zullen we een echo maken om globaal te kijken hoe ver je zwanger bent en of we al een hartje zien kloppen. We zullen eerst proberen om de echo via je buik te maken (het helpt als je blaas vol is), maar als we het via je buik niet goed in beeld kunnen krijgen, dan kunnen we de echo inwendig (vaginaal) maken.

Vaak komt er tijdens deze eerste afspraken veel op je af. Dus mochten er vragen zijn, stel deze dan altijd.

De tweede afspraak

Tijdens de tweede afspraak, tussen de 10 en 12 weken, maken we een echo om de uitgerekende datum helemaal vast te stellen (termijnecho). Daarnaast zullen we vragen stellen over jullie persoonlijke situatie en medische voorgeschiedenis. Ook willen we graag weten of er aangeboren afwijkingen in de familie van jou of je partner voorkomen. Door al deze vragen kunnen we bepalen of er verhoogde gezondheidsrisico’s zijn en een persoonlijk zorgplan voor jullie kunnen opstellen. In sommige gevallen zal het nodig zijn om extra controles te doen (bij ons of bij de gynaecoloog) of om de gynaecoloog te vragen de zorg van ons over te nemen.

Aan de hand van je lengte en gewicht bepalen we of je een gezond gewicht hebt (BMI). Als er sprake is van overgewicht (BMI boven de 30) of ondergewicht (BMI onder de 18) zullen we je vertellen over verhoogde risico en eventuele extra controles die dan nodig zijn. Ook adviseren we je over een gezonde leefstijl tijdens de zwangerschap.

Wanneer jullie naar aanleiding van het eerste gesprek besluiten bepaalde screeningsonderzoeken te willen, dan zullen we dit tijdens deze afspraak voor jullie inplannen of aanvragen.

Graag laten we bij iedere zwangere bloedonderzoek uitvoeren. Het bloed wordt gecontroleerd op je bloedgroep, eventuele antistoffen, het ijzergehalte (Hb), bloedsuikergehalte en de infectieziekten Hepatitis B, Lues en HIV. Als je bezwaar hebt tegen bloedonderzoek naar HIV, dan kun je dit aangeven.

De vervolgcontroles

De vervolgcontroles zijn of in groepsvorm (Centering Zwangerschap) of individueel.

Voor zowel individuele controles als Centering Pregnancy is dit hoe vaak je ongeveer op controle komt:
– Vanaf de termijnecho tot 22 weken elke 4 weken
– Tot 30 weken elke 3 weken
– Tot 36 weken elke 2 weken
– Vanaf 36 tot de bevalling iedere week

Tijdens elke controle zal je bloeddruk worden gemeten. De groei van je baby beoordelen we met uitwendig onderzoek van je buik. Als er een medische reden is zullen we de groei van de baby opmeten met groeiecho’s. Vanaf ongeveer 28 weken kunnen we ook de ligging van de baby aan je buik voelen. Ook zal er iedere controle naar het hartje geluisterd worden.

We beantwoorden jullie vragen en besteden aandacht aan mogelijke lichamelijk klachten. Als er geen bijzonderheden zijn duurt een individuele afspraak ongeveer een kwartier. Je urine zal niet standaard gecontroleerd worden, dit doen we alleen als hier een aanleiding toe is, bijvoorbeeld een hoge bloeddruk.

Controle rond de 36e zwangerschapsweek

Rond 35-36 weken zullen wij extra tijd inplannen om de ligging van de baby met een echo te bepalen.
Tussen 37 en 42 weken mag je onder onze begeleiding bevallen. Daarom zullen tijdens deze zelfde afspraak ook bespreken wat jullie kunnen verwachten van de bevalling en van ons. We nemen jullie geboorteplan samen door en vertellen wanneer we graag willen dat jullie ons bellen tijdens de bevalling. Lees voor die afspraak alvast De belinstructies en Wat kun je verwachten door.

Na de 40e zwangerschapsweek

Vanaf ongeveer 41 weken is er de mogelijkheid om de start van de bevalling te stimuleren. Dit gebeurt door middel van het ‘strippen’. Meer uitleg hierover zullen we zo nodig aan jullie geven tijdens het spreekuur.

Als je met 41 weken en 3 dagen nog niet bevallen bent, wordt er een afspraak bij de gynaecoloog ingepland. Dan wordt de conditie van jou en jullie baby beoordeeld met een hartfilmpje van de baby (CTG) en een echo om de hoeveelheid vruchtwater op te meten. Als alles er goed uitziet zullen wij de zwangerschap en de bevalling nog begeleiden tot 42 weken. Hierna neemt de gynaecoloog dit over.

Wil je een keer extra komen of meer informatie tijdens de controles? Dit is uiteraard altijd mogelijk. Geef je behoeften aan ons door, zodat wij hier rekening mee kunnen houden.

 • Locaties

  • De praktijklocatie ‘De Vos van Steenwijklaan’

   De Vos van Steenwijklaan 34
   7902 NS Hoogeveen

  • Spreekuurlocatie Hollandscheveld

   Het Hoekje 43
   7913 BB Hollandscheveld

  • Spreekuurlocatie Zuidwolde

   Wolderhuus
   Zuideresweg 1a
   7921 JC Zuidwolde

  • Telefonisch spreekuur

   Maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 12:30 uur.
   0528-217101

  Ons werkgebied

  Wij verlenen verloskundige zorg in Hoogeveen en de omliggende dorpen Nieuw-Balinge, Tiendeveen, Nieuweroord, Nieuwlande, Geesbrug, Elim, Hollandscheveld, Noordscheschut, Alteveer, Kerkenveld, Zuidwolde, Ruinen, Echten, Fluitenberg, Pesse en Stuifzand.