Prenatale screening

Tijdens de eerste controle bij ons in de praktijk zullen we jullie vertellen dat er verschillende onderzoeken mogelijk zijn naar de gezondheid van jullie kindje. Als jullie deze informatie wensen dat zullen we dit per onderzoek toelichten. Jullie kunnen er natuurlijk ook voor kiezen om deze informatie niet te krijgen, geef dit dan gerust aan. Hieronder staan de onderzoeken kort uitgelegd. Voor uitgebreidere informatie kan je ook kijken op https://www.pns.nl.

Deze onderzoeken zullen worden aangeboden:

NIPT

De NIPT (niet-invasieve prenatale test) toont aan of er aanwijzingen zijn dt jullie kind het downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft. Dit kan vanaf een zwangerschapsduur van 11 weken.
Dit onderzoek gaat door middel van bloedonderzoek bij de zwangere. In dat bloed ook een klein beetje erfelijk materiaal (DNA) van de placenta (moederkoek). Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als dat van het kind. Het laboratorium kan zo onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat het kind down-, edwards- of patausyndroom heeft.

Er kunnen ook andere chromosoomafwijkingen gevonden worden bij het kind, in de placenta (moederkoek) en en in zeer zeldzame gevallen ook bij de zwangere zelf. Dat noemen we nevenbevindingen. Deze kunnen variëren van heel ernstige tot minder ernstige aandoeningen. Om zeker te weten om wat voor nevenbevinding het gaat, is vervolgonderzoek nodig. Dit is meestal een vruchtwaterpunctie of vlokkentest. Je mag zelf aangeven of eventuele nevenbevindingen worden meegenomen in het onderzoek.

Is de uitslag van de NIPT afwijkend? Er is dan vervolgonderzoek nodig als je zekerheid wilt krijgen.
Is de uitslag ‘niet-afwijkend’? Deze uitslag klopt bijna altijd. De kans is zeer klein dat u zwanger bent van een kind met down-, edwards- of patausyndroom. Je hoeft dus geen vervolgonderzoek te doen.

Je kan alleen kiezen voor de NIPT als je meedoet met een wetenschappelijke studie (TRIDENT-1 of TRIDENT-2 studie).

13 wekenecho

Tijdens de 13 wekenecho wordt er dus gekeken naar de groei en ontwikkeling van de baby. Het belangrijkste doel van de 13 wekenecho is om ernstige afwijkingen zo vroeg mogelijk te ontdekken. De echo kan worden uitgevoerd tussen 12+3 weken en 14+3 weken. Wat er tijdens de echo wordt onderzocht komt overeen de 20 wekenecho, maar door de vroege termijn zijn sommige organen en structuren nog minder goed te beoordelen. Hierdoor kan het dus vaker voorkomen dat afwijken nog niet te zien zijn of dat er ten onrechte sprake lijkt van een afwijking; dit kan meer spanning en onzekerheid met zich meebrengen.
Bij de 13 wekenecho zal NIET worden gekeken naar het geslacht van je kindje, ook niet als hier specifiek om wordt gevraagd; dit landelijk zo afgesproken.
Deze echo wordt gemaakt door gynaecoloog Geja van Goor bij ons in de praktijk.
Omdat de echo ongeveer 30-45 minuten duurt, adviseren wij om tijdens deze afspraak geen kleine kinderen mee te nemen.

Wanneer er iets onvoldoende kan worden beoordeeld (bijvoorbeeld door een ongunstige ligging van het kindje), zal deze echo niet worden herhaald, maar zal bij de 20 wekenecho hier opnieuw naar worden gekeken.
Wanneer er sprake lijkt van een afwijking dan kan je voor een GUO (geavanceerd ultrageluid onderzoek) worden verwezen in het UMC Groningen of Isala in Zwolle. Daar zal dit verder worden onderzocht.

Deze echo is onderdeel van een landelijk wetenschappelijke studie (IMITAS). Je kan dus alleen deze echo krijgen als je toestemming geeft om (anoniem) mee te doen aan dit onderzoek.

20 wekenecho

De 20 wekenecho wordt ook wel SEO genoemd. SEO staat voor structureel echoscopisch onderzoek. Deze wordt uitgevoerd tussen een zwangerschapsduur van 18 en 21 weken. Deze echo maakt een echoscopist van echocentrum SEE bij ons in de praktijk. Tijdens je tweede of derde afspraak bij ons zullen we hiervoor een afspraak inplannen.

Tijdens deze echo wordt er gekeken naar de groei en ontwikkeling van de baby. Het belangrijkste doel van de 20 wekenecho is onderzoek naar eventuele afwijkingen aan de rug, schedel, organen en ledematen. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater en de groei van de baby. De 20 wekenecho is geen garantie voor een gezonde baby, niet alle afwijkingen kunnen hierbij worden gezien. Het is ook geen ‘pretecho’. Omdat de echo ongeveer 30-45 minuten duurt, adviseren wij om tijdens deze afspraak geen kleine kinderen mee te nemen.

In sommige situaties is het nodig om een gespecialiseerde 20-weken echo te maken, een GUO (geavanceerd ultrageluid onderzoek). Deze echo kan gemaakt worden in het UMCG (Groningen) of Isala (Zwolle). Mocht dit op jullie situatie van toepassing zijn, zullen wij jullie hierover informeren.

 • Locaties

  • De praktijklocatie ‘De Vos van Steenwijklaan’

   De Vos van Steenwijklaan 34
   7902 NS Hoogeveen

  • Spreekuurlocatie Hollandscheveld

   Het Hoekje 43
   7913 BB Hollandscheveld

  • Telefonisch spreekuur

   Maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 12:30 uur.
   0528-217101

  Ons werkgebied

  Wij verlenen verloskundige zorg in Hoogeveen en de omliggende dorpen Nieuw-Balinge, Tiendeveen, Nieuweroord, Nieuwlande, Geesbrug, Elim, Hollandscheveld, Noordscheschut, Alteveer, Kerkenveld, Zuidwolde, Ruinen, Echten, Fluitenberg, Pesse en Stuifzand.