* verplichte velden
Als je zwangerschap zonder bijzonderheden verloopt, kom je in aanmerking voor vier echo’s. Per zwangerschap zal er worden bekeken of er een reden is voor meer echo’s. Afhankelijk van deze reden maakt één van ons of de gynaecoloog deze extra echo.
Omdat we de eerste afspraak al inplannen bij een zwangerschapsduur van ongeveer 8 weken, zullen we dan naast alle informatie die jullie dan krijgen ook een vroege echo maken. Hierbij kunnen we een globale schatting maken van je zwangerschapsduur en zien of het hartje klopt. Vaak lukt het om deze echo uitwendig (via je buik) te maken, vooral als je zorgt voor een volle blaas. Soms is het bij deze termijn uitwendig nog niet goed te zien en zullen we de echo inwendig (vaginaal) moeten maken. Op deze manier kom je dichterbij de baarmoeder en is het kindje meestal duidelijker in beeld te brengen.
Deze termijnecho wordt na de intake gemaakt bij een zwangerschapsduur tussen 10 en 12 weken. Tijdens deze echo wordt, door de baby van hoofd tot stuit op te meten, de uitgerekende datum vastgesteld.
Tot 12 weken zwangerschap groeien alle baby’s even snel, daarom is het tot die tijd betrouwbaar om de termijn aan de hand van de grootte van de baby te bepalen.
Ook voor deze echo geldt dat het vaak uitwendig gemaakt kan worden, maar af en toe is het ook hierbij nog nodig om deze echo inwendig te maken voor een betrouwbare meting.
Sommige ernstige afwijkingen zijn al rond de 13e week van de zwangerschap zichtbaar. De 13 wekenecho is onderdeel van een landelijk wetenschappelijke studie (Imitas studie). Je kan dus alleen deze echo krijgen als je toestemming geeft om (anoniem) mee te doen aan dit onderzoek.
De echo kan worden uitgevoerd tussen 12+3 weken en 14+3 weken. Tijdens deze echo wordt er dus gekeken naar de groei en ontwikkeling van de baby. Het belangrijkste doel van de 13 wekenecho is om ernstige afwijkingen zo vroeg mogelijk te ontdekken. Wat er tijdens de echo wordt onderzocht komt overeen de 20 wekenecho, maar door de vroege termijn zijn sommige organen en structuren nog minder goed te beoordelen. Hierdoor kan het dus vaker voorkomen dat afwijken nog niet te zien zijn of dat er ten onrechte sprake lijkt van een afwijking; dit kan meer spanning en onzekerheid met zich meebrengen.
Bij de 13 wekenecho zal NIET worden gekeken naar het geslacht van je kindje, ook niet als hier specifiek om wordt gevraagd; dit landelijk zo afgesproken.
Omdat de echo ongeveer 30-45 minuten duurt, adviseren wij om tijdens deze afspraak geen kinderen mee te nemen.
Wanneer er iets onvoldoende kan worden beoordeeld (bijvoorbeeld door een ongunstige ligging van het kindje), zal deze echo niet worden herhaald, maar zal bij de 20 wekenecho hier opnieuw naar worden gekeken.
Wanneer er sprake lijkt van een afwijking dan kan je voor een GUO (geavanceerd ultrageluid onderzoek) worden verwezen in het UMC Groningen of Isala in Zwolle. Daar zal dit verder worden onderzocht.
Wij zullen tijdens de controle de mogelijke prenatale onderzoeken met je bespreken om zo tot een keuze komen of je gebruik wilt maken van een van de onderzoeken.
Uitgebreide informatie over deze echo vind je op pns.nl.
De 20 wekenecho wordt ook wel SEO genoemd. SEO staat voor structureel echoscopisch onderzoek. Deze echo wordt uitgevoerd tussen de 18de en 22ste zwangerschapsweek. Dit wordt gedaan door onze eigen verloskundige en gespecialiseerd echoscopist Lianne. Tijdens je tweede of derde afspraak bij ons zullen we hiervoor een afspraak inplannen.
Tijdens deze echo wordt er gekeken naar de groei en ontwikkeling van de baby. Het belangrijkste doel van de 20 wekenecho is onderzoek naar eventuele afwijkingen aan de rug, schedel, organen en ledematen. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater en de groei van de baby. De 20 wekenecho is geen garantie voor een gezonde baby, niet alle afwijkingen kunnen hierbij worden gezien. Het is ook geen ‘pretecho’. Omdat de echo ongeveer 30-45 minuten duurt, adviseren wij om tijdens deze afspraak geen kleine kinderen mee te nemen.
Tijdens de tweede of derde controle zullen wij uitleg geven over deze echo en ontvangen jullie een folder.
In sommige situaties is het nodig om een gespecialiseerde 20-weken echo te maken, een GUO (geavanceerd ultrageluid onderzoek). Deze echo kan gemaakt worden in het UMCG (Groningen) of Isala (Zwolle). Mocht dit op jullie situatie van toepassing zijn, zullen wij jullie hierover informeren.
Uitgebreide informatie over deze echo vind je op pns.nl.
Uitwendig beoordelen we de groei van de baby tijdens iedere controle. Groeiecho’s maken we om de groei van de baby te bepalen als daar een indicatie voor is. Een indicatie voor groeiecho’s kan bijvoorbeeld zijn een hoog of laag BMI, een erg hoog of erg laag geboortegewicht bij een eerder kind of een afwijkende groei tijdens deze zwangerschap.
Tot nu toe is gebleken dat het geen meerwaarde heeft om deze echo standaard bij iedere zwangere te maken. Daarom maken wij deze echo alleen op medische indicatie. Tijdens de controles bespreken wij met jullie of het maken van een groeiecho nodig is en wanneer wij dit dan zullen doen.
Rond de 35e à 36e zwangerschap maakt één van ons tijdens de controle een liggingsecho van de baby. De meeste kinderen ligging rond 36 weken zwangerschap met het hoofd naar beneden, dat noemen we de hoofdligging. Dat is voor een kind de meest gunstige ligging om geboren te worden. Bij 3-4% van de zwangerschappen is dit niet het geval en ligt de baby met de billen naar beneden, dat noemen we een stuitligging. Als de baby in stuitligging ligt, zullen wij tijdens de controle de mogelijke vervolgstappen bespreken.
Bij Petit Echo kan je naast je medische echo’s ook bijzondere momenten vastleggen met onze pretecho’s. Of je nu benieuwd bent naar het geslacht of wilt genieten van een mooi moment, onze 2D, 3D en zelfs 4D-echo’s maken dit mogelijk.